Nog tot en met 31 oktober 2024 wordt het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen georganiseerd. Het doel is massaal ontharden en vergroenen. Stad Bilzen zal strijden tegen de gemeente Riemst. Wie van ons kan het meeste saaie tegels inruilen voor fris en groen?
Waarom?
We krijgen in Vlaanderen steeds vaker te maken met problemen, zoals hittestress en wateroverlast. Dat komt grotendeels omdat Vlaanderen sterk versteend is. Het is zelfs een van de meest verharde regio’s van Europa. Na een warme dag koelen die stenen niet snel af. En wanneer het regent, laten ze geen water door.
Met het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen gaan we de uitdaging aan om het grijze Vlaanderen om te toveren tot een groen paradijs. De campagne past in het Vlaamse klimaatadaptieplan en in de Blue Deal, die van Vlaanderen een klimaatbestendige regio willen maken.
Een groen Vlaanderen ziet er niet alleen mooier uit, het heeft nog meer voordelen:
- Groen als superspons: de bodem kan het regenwater opnemen als een echte spons. Dit zorgt ervoor dat je tuin een buffer heeft als er een tijdje geen regen valt.
- Meer beestjes: insecten, bodembeestjes, vogels, egels, allemaal zijn ze liever groen dan grijs.
- Minder stress: het groen in je tuin heeft een positief effect op je gemoedsrust.
- Een koelere tuin: stenen houden de warmte van de zon vast en geven die vooral ’s avonds terug af. Een volwassen boom levert het koelend vermogen van vijf airco’s. Zo houd je het hoofd koel tijdens een hittegolf.
De spelregels
Deze zijn simpel! Je breekt zoveel mogelijk tegels of andere verharding uit en vervangt die door groen of bijvoorbeeld een wadi. Een wadi bergt regenwater en zuivert het, waarna het water infiltreert in de ondergrond.
Hoe meer deelnemers er meedoen, hoe meer verharding er verdwijnt en hoe meer regenwater er in de bodem kan infiltreren. Zo beschermen we Vlaanderen en onze prachtige stad beter tegen de gevolgen van de klimaatverandering.
Als bonus leven de straten op, creëren we meer biodiversiteit en is het aangenamer wonen, werken en vertoeven in Bilzen!
Ook deelnemen?
Als je veel verharding hebt in je tuin, of je bent je betonnen oprit beu, breek deze uit, vergroen en geef opnieuw ruimte aan het hemelwater. Om mee te doen en toffe prijzen te winnen, moet je de gewipte tegels en andere verharding registreren via de website van het VK Tegelwippen: https://vk-tegelwippen.be/.
Ook verenigingen, bedrijven en lokale handelaars kunnen deelnemen.
Subsidie voor elke Bilzenaar die meedoet!
Wist je dat je als Bilzenaar een subsidie kan aanvragen wanneer je je voortuin onthardt? Aanplantingen voorzien met (streekeigen) beplanting die zorgen voor meer biodiversiteit (insecten- en vogelvriendelijk) ontvangen een extra subsidie van 2,5 euro/m². Enkel en alleen daar waar deze beplanting geplaatst is. De subsidie bedraagt maximum 400 euro. De subsidie bedraagt maximaal 80% van de bewezen kosten.
Meer hierover vind je via deze link: https://www.bilzen.be/subsidie-ontharden-voortuin.
Contact
- Afdeling Ruimte | Dienst Omgeving
- T 089 39 75 38 | E milieu@bilzen.be
- Postadres: Stad Bilzen, Deken Paquayplein 1, 3740 Bilzen
- Kantooradres: Stad Bilzen, Schureveld 19, 3740 Bilzen