Begraafplaatsen

Achtergrondafbeelding
Maak een afspraak

De stad Bilzen heeft 17 voor het publiek toegankelijke begraafplaatsen.
 
Deze begraafplaatsen zijn gelegen in:

  1. Beverst – Kleistraat
  2. Beverst oud – Zonhoevestraat
  3. Bilzen – Hasseltsestraat
  4. Eigenbilzen – Kerkhoflaan
  5. Eigenbilzen oud – aan de kerk
  6. Grote Spouwen – Pastorijstraat
  7. Grote Spouwen oud – aan de kerk
  8. Hees – zijstraat Heesstraat
  9. Hoelbeek – Hoelbeekstraat
  10. Kleine Spouwen – Sint-Aldegondisstraat
  11. Martenslinde – Martenslindestraat
  12. Mopertingen – St.-Catarinastraat
  13. Munsterbilzen – Bunderstraat
  14. Rijkhoven – Winterbergstraat
  15. Rosmeer – Diepestraat
  16. Rosmeer oud – aan de kerk
  17. Waltwilder - Kerktorenstraat

In het Algemeen Reglement op de Begraafplaatsen vindt u informatie over de begraafplaatsen van groot-Bilzen. Het reglement bevat onder andere informatie over afmetingen van een graf of gedenkteken, onderhoud, concessies, ontgravingen en aanvraagprocedure voor het plaatsen van een grafsteen …

Herinrichting

De begraafplaatsen in Bilzen worden heringericht. Vroeger werden alle paden aangelegd in dolomiet of rode mijnsteen. Die materialen geven echter een kille indruk en zijn moeilijk te beheersen. Het onderhoud dient namelijk pesticidenvrij te gebeuren, wat goed is voor de gezondheid van bezoekers en de biodiversiteit.

De hoofdpaden worden aangelegd in een volwaardige verharding (beton, klinkers, kleiklinkers …), de zijpaden in gras. Dat vergemakkelijkt het onderhoud. In een latere fase worden groenelementen toegevoegd zoals bomen of hagen. Op die manier wordt elke begraafplaats een groene, warme en toegankelijke ontmoetingsplek waar u in alle rust naartoe kan.

De herinrichtingswerken op de begraafplaatsen van Grote-Spouwen, Martenslinde, Hoelbeek, Waltwilder, Mopertingen, Hees, Rosmeer, Grote-Spouwen en Eigenbilzen werden afgerond.


Omvorming begraafplaats Bilzen-centrum

Vanaf 10 januari wordt een gedeelte van de begraafplaats in Bilzen-centrum ontgraven door een gespecialiseerde aannemer. De stoffelijke resten worden herbegraven op een centrale plek, die als rust- en ontmoetingspunt wordt ingericht en voorzien van een herdenkingsmonument. Alles zal gefaseerd, afgeschermd en met het meeste respect gebeuren. Aansluitend worden ook op deze begraafplaats betonnen hoofdpaden aangelegd. Voor de ingrepen wordt een bedrag van ongeveer 250.000 euro uitgetrokken.

Begraafplaats centrum wordt herdenkingspark

Deze maand start de herinrichting van de begraafplaats aan het stadscentrum. Er wordt voldoende ruimte gecreëerd voor toekomstige begravingen en het geheel wordt deels onthard en sterk vergroend. Dat alles zal resulteren in een sereen en aantrekkelijk herinneringspark, dat uitnodigt om rustig even te verpozen.

De herinrichting gebeurt in drie grote stappen, samen goed voor een investering van 550.000 euro.

Stap 1: vanaf 10 januari
Graven waarvan de concessie afgelopen is, worden boven- en ondergronds opgeruimd. Dit is nodig om de capaciteit van de begraafplaats te garanderen, met het oog op toekomstige begravingen. Een gespecialiseerde aannemer zorgt ervoor dat alles met het meeste respect en volledig afgeschermd verloopt. De stoffelijke resten worden herbegraven op een centrale locatie op de begraafplaats. Op die gedenkplek komt ook een ingetogen kunstwerk, met daarop de namen van de personen die herbegraven werden. Het monument wordt ontworpen en gerealiseerd door drie jonge Bilzerse kunstenaars.

Bedoeling is dat deze fase midden februari afgerond is. De werkzaamheden zullen voldoen aan de striktste voorschriften. De parking in de Oude Tongersestraat blijft toegankelijk, het aantal beschikbare plaatsen kan tijdelijk wel een beetje beperkt zijn. 

Stap 2: vanaf tweede helft februari
Aansluitend worden nieuwe hoofdpaden aangelegd. Alle belangrijke wandelassen op de begraafplaats worden uitgevoerd in beton. Op die manier kunnen bezoekers zich veilig en comfortabel verplaatsen. De voordelen zijn legio: beton is duurzaam, onderhoudsvriendelijk en oogt verzorgder. De aanleg van de paden geschiedt gefaseerd. De hinder wordt tot een minimum beperkt. Voor deze ingrepen wordt een bedrag van circa 200.000 euro uitgetrokken.

Stap 3:  uiterlijk eind april, begin mei
Wanneer de hoofdpaden zijn afgewerkt, volgt de vergroening van de begraafplaats. Er worden grote grasvlaktes en een bloemenweide aangelegd en extra bomen en struiken geplant. Samen met de inrichting van de gedenkplek zullen deze aanpassingen 150.000 euro kosten.

Resultaat:

  • Waar de begraafplaats van Bilzen-centrum vandaag door de kiezelbedekking eerder grauw oogt, zal zij in de loop van de volgende maanden transformeren tot een soort van herdenkingspark met een aangenamer en natuurlijker uitzicht. 

  • De capaciteit voor begravingen blijft gegarandeerd. Er wordt ook bijkomende ruimte gecreëerd voor urnenkelders en de strooiweide. Hetzelfde geldt voor nieuwe begravingsmethoden. In dat opzicht onderzoekt men de mogelijkheid van een strooivijver en een zone voor natuurbegravingen, met vergaanbare asurnes en gedenktekens in een groene omgeving. 

  • De hoofdpaden in beton zorgen voor een betere toegankelijkheid – zeker voor bezoekers die minder goed te been zijn – en geven beduidend minder kans aan onkruid. 

  • In functie van de klimaatproblematiek worden burgers gevraagd om voortuinen e.d. te ontharden. De stad neemt alvast het voortouw door hetzelfde te doen met een groot deel van de begraafplaats.

  • De vergroening draagt er tegelijk toe bij dat het onderhoud zoals voorgeschreven zonder pesticiden kan gebeuren. 
    Maak een afspraak

    Contactinformatie